AK videoreportaaži allpoolmainitud sündmusest vaata SIIT.
Tuntud kokk Ants Uustalu õpetab täna, mahetoidu päeval Rosma koolis õpilasi mahesööki valmistama
Põlva külje all Rosma koolis korraldatakse
täna mahetoidu päev, kus Ööbiku gastronoomiatalu kokk Ants Uustalu ja
kondiiter Kertu Lukas õpetavad koolilapsi ning huvilisi
vanemaid mahetoitu valmistama. Johannese Kool ja Lasteaed Rosmal viib
mahetoidu päeva läbi koostöös Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusega, et
tõsta õpilaste, õpetajate ja vanemate teadlikkust mahetoidu eelistest.
Päeva teemaks on „Mahetoidu pidulaud“, mis läheb hästi kokku
Ants Uustalu toiduvalmistamise põhimõtetega. Eesti Kulinaaria
Instituudi liige ja Raplamaal tegutseva Ööbiku gastronoomiatalu peremees
Ants Uustalu on veendunud, et süüa tuleb teha naudingu ning
armastusega, mitte võtta seda kui kohustust. Ta hindab kõrge
kvaliteediga head Eestimaist toorainet, puhtaid ja maalähedasi maitseid
ning klassikalisi kulinaarseid võtteid. „Maitseainete ega ka
kulinaarsete võtetega ei tohiks maskeerida tooraine enda maitset!“ lisab
Uustalu.
Mahetoidu päeval Rosma koolis jagunevad õpilased koos
õpetajatega mitmesse gruppi: ühed valmistavad salateid, teised
põhirooga, kolmandad magustoitu (vt täpset menüüd allpool). Kaasa löövad
ka huvilised vanemad ning pärast ühist pidusööki toimub mahetoidu
teemaline juturing, kuhu on kutsutud ka kohalikke mahetootjaid.
Enne talve toimub kokku kolm mahetoidu päeva Eestimaa
erinevates koolides, et tõsta inimeste teadlikkust mahetoidu eelistest
nii tervisele kui keskkonnale. Mahetoidu päevi koolides
korraldavad Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus ja Harju Mahetootjate
Ühing koostöös koolidega, toetab Põllumajandusministeerium
turuarendustoetuse raames.
Mahetoidu järjest laiem levik võimaldab seda pakkuda ka
suurele tarbijaskonnale mõeldud toitlustusasutustes, nt koolide,
lasteaedade, haiglate ja hoolekandeasutuste sööklates. Mitmes Euroopa
riigis on riiklikul (nt Rootsi, Taani) või omavalitsuste (nt
Kopenhaagen, Malmö, Helsingi) tasandil seatud eesmärgid mahetoidu
kasutuselevõtu suurendamiseks koolide ja lasteaedade toitlustuses. Ka
Eesti lasteasutused on hakanud mahetoidu peale mõtlema. Juba leidub
mitmeid lasteaedu ja koole, kus mahetoitu vähemal või suuremal
määral kasutatakse. Peamine murekoht on mahetoidu kallim hind ja
vähene kättesaadavus. Kogemused aga näitavad, et nendest probleemidest
on võimalik hea tahtmise korral üle saada.
Johannese Kool ja Lasteaed Rosmal, mis viljeleb Põlva külje all juba
22 aastat waldorfpedagoogikat, on teel mahetoidu kasutamise
suunas. Organisatsioonil on selja taga aastane kogemus kasutada oma
köögis võimalikult palju mahedat ja lähiümbruskonnast pärit tooteid.
Mahetoit haakub väga hästi Rosma kooliga, sest nii waldorfpedagoogika
kui ka mahepõllumajanduse lähtekohaks on antroposoofiline
maailmakäsitlus.
Rosma Haridusseltsi juhatuse esimehe ja mahetaluniku Tiina Länkuri
sõnul võeti uuenenud menüü lasteaias sedavõrd hästi vastu, et lapsed
hakkasid rohkem sööma. Paraku sundis see haridusseltsi tõstma sügisest
ka toiduraha. „Koolis ollakse samuti juba rohkete salatitega harjutud
ja seal annavad õpilased kokkadele rohkem tagasisidet, mis on neile
mokka mööda ja mis mitte,“ rääkis Länkur. „Vanemad väljendavad oma
tunnustust sellega, et tellivad ka endale köögist lõunasöögi ning samuti
tellitakse kooke, leiba ja muud toitu koju.“
Rosma koolis tegeleb toitlustamisega OÜ Alternatura, mida tuntakse
rohkem nime all Kolme Sõsara Hõrgutised. Üks sõsaratest,
ettevõtte juhatuse liige Kerti Vissel ütles, et nende sisseostetavast
toormest on mahe suur osa köögiviljast ja jahudest. Kui suure protsendi
mahetooted. Rosma koolisöögist moodustavad, ei osanud ta öelda, kuid
arvestades, et koolikokad pakuvad lastele väga palju köögiviljatoite, on
maheda osakaal üsnagi suur. Peamiseks probleemiks pidas Kerti
mahetoodete puhul eelkõige nende kallist hinda.
Osundus: Külauudised.ee, http://www.kylauudis.ee/2012/10/17/tuntud-kokk-opetab-opilasi-mahesooki-valmistama/