laupäev, 2. veebruar 2013

Uudiskiri nr 40

Tere head sõbrad!

Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT naiselik toimkond tervitab kõiki tootjaid ja tarbijaid tänase Pudrupäeva puhul! Maavalla Koda kirjutab:
“Pudrupäev on naiste pyha. Naised käivad kylas ja kõrtsis, nende töö teevad ära mehed. Ja kui juhtub paistma päike, annab see tervist just naistele”.
Palju putru, päikest ja punaseid põski!

Sündmused tulekul

  • 4. veebruaril 2013 kell 13.00 - 16.30 saavad Viljandi Vabas Waldorfkoolis kokku mahetootjate, -töötlejate, turustajate, omavalitsuste, koolide ja lasteaedade esindajad, et arutada üheskoos mahetoidu kasutamise võimalusi Viljandimaa lasteasutustes. Teabepäeva „Mahepõllumajanduslik tootmine ja turustamine – võimalused mahetoidu kasutamiseks lasteasutustes“ korraldab SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus koostöös Põllumajandusministeeriumiga. Lektoriteks on Elen Peetsmann ja Sirli Pehme. Vestlusringis jagavad oma kogemusi mahetoidu pakkumise osas mahetootjad ja Viljandi Vaba Waldorfkooli personal. Teadaolevalt osalevad seal mitmedki Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT liikmed.

  • 12. veebruaril 2013 kell 18.00 esineb Omakultuuriakadeemias Tiit Niilo, kes on Võrumaal asuva Nopri talu peremees. Õhtu teema: "Kogukonna rollist maaelu edendamisel", toimumispaik Viljandi Pärimusmuusika Ait.
Kas maaelu on määratud hääbuma? Mille poolest erineb elu linnalähedal külaelust? Millised on edu eeldused maal? Mis on kogukond? Kas noortele jagub väljakutseid? Kas mikroettevõtlus ja koostöö on vaid ilusad sõnad? Mis päästab maaelu? Tiit Niilo pakkus 2012. aasta augustis koostöös Misso vallaga maaelu edendamise eesmärgil Eesti inimestele võimalust asuda  maale elama ja tööle  koos perega. Loengus räägib ta ka sellest projektist.

  • 22. veebruaril 2013 kell 11.30-15.30 toimub kanakasvatuse-teemaline vestlusring-koolitus "Kanapidajatelt huvilistele". Lektoriks on linnukasvatuse praktik Piret Purru-Lemetti, kellelt 2010. aastal ilmus raamat „Fabergé munad: igaühest võib saada kanakasvataja“. Raamatut saab kohapeal osta hinnaga 5€. Piret on ka Raasiku OTTi toimkonna liige ning tootja. Kohtutakse Viljandis Vabaduse plats 6 Ametite maja II korruse saalis. Ootame sinna kõiki kanapidajaid, kes tahaksid oma kogemusi vahetada, ning alustamise mõtetega huvilisi, kes vajavad konkreetseid näpunäiteid, tuge, innustust; võib-olla juba tibutellimustki teha. Osalemissoovist palume teada anda Anu Johanile anu.johani@gmail.com või tel 552 8007.

Kanamunad on võrgustiku hitt-toode. Vabapidamisel kanade värskeid mune soovitaks osta kordades rohkem, kui talunikud hetkel pakkuda suudavad.

Teated

  • Viljandimaa toiduvõrgustik OTT vabandab 24. jaanuari uudiskirjas avaldatud info pärast, kus lambaliha pakkumise juures oli teise isiku telefoninumber. Õige kontaktinfo on selline:
Jaan Pari Kolga-Jaani vallast pakub 10 lammast lihaks, talleliha (tall, st alla aastane lammas). Hind kokkuleppel, tel 58 164 973.

  • Ahjuoja talu toob korra nädalas köögiviljad Viljandi linna tellijatele ise kätte. Talvel võib nädalapäev varieeruda; kui ilmad soojemaks ja õhtud valgemaks lähevad, siis hakkab jälle osalema kaubakohtumistel neljapäeviti.
Praegu saadaval: Kartul 25 kg = 7€ (kilohind 0.28€). Väiksemaid kartulikoguseid võib teistele köögiviljadele juurde tellida. Suured, umbes 20 kg kõrvitsad, 0.50 € / kg. Kõrvits müügil  tükeldamata olekus, tasub sõpradega jagada. On veel soodsat porgandit, punapeeti, küüslauku. Hinnakirja vt SIIT. Tellimine: Ilmar Põrk, tel 528 3702.

Sibulad on tohutud bakterimagnetid. Katki lõigatud sibul tõmbab viirused ja bakterid endasse. Sellist pisikupüünist aga ei tohi hiljem toiduks tarvitada!

Uued tootjad ja tooted

  • Maasikamahl ja -siirup Kaatarusaare talult. Taas saadaval astelpajumahl ja -siirup! Juba võib küsida ka värsket rohelist sibulat, hind kokkuleppel.
Uus toode: mustsõstramaius, mis valmistatud kuivatatud mustsõstra- ja kõrvitsapüreest. Suurepärane näks, mis meenutab kummikommi, aga on 100% naturaalne. Pooltoode on tuntud ka kui “mahlanahk”. Saadaval toidukarbikestes, hind esialgu kokkuleppel. Lähim võimalus kaup Viljandist kätte saada on 4. veebruaril 2013, kui tootja osaleb Viljandi Vabas Waldorfkoolis mahetoidu teabepäeval. Kaubakohtumisele tulemas 21.02.2013. Tellimine: Kadri Kontkar, kadrikontkar@hotmail.com, tel 53 480 632. Hinnakiri SIIN.

  • Tarvastu Saariku talu pakub mahedaid köögivilju, taliõunu ja õunamahla klaastaaras. Lähim võimalus kaup Viljandist kätte saada on 4. veebruaril 2013, kui tootja osaleb Viljandi Vabas Waldorfkoolis mahetoidu teabepäeval. Hinnakiri SIIN. Tellimine: Tiia Klein, saarikutalu@gmail.com , tel 56 631 983.





Kroonika

  • Pühapäeval, 20. jaanuaril 2013 tähistasime Männiku metsatalus Viljandimaa Toiduvõrgustiku OTT esimese tegutsemisaasta täitumist. Aktuaalse Kaamera reportaaži sündmusest koos 2,5 minutilise videoklipiga leiate SIIT. Ja väikese pildialbumi OTT-i Facebooki kontol leiad SIIT.
Tarbija teadlikkuse tõstmiseks oli ettekandega esinema kutsutud Darja Matt (Maaülikooli doktorant). GMO sööda ja roundup mürgi ning toidus sisalduvate lisaainete mõju inimestele ei ole uuritud (vaid paar uuringut). Seda ongi suhteliselt võimatu uurida, sest mööduma peaks mitu inimpõlve, et väita: kahjulik toime puudub. Sigade uurimine oleks inimesele lähedaseim, kuid ka selliseid uurimusi ei ole tehtud. Rottidega ja hiirtega tehtud uuringud koos võigaste vähi- ja väärarengu piltidega on aga juba olemas.

Darja Matti ettekanne on leitav kogu oma õuduses (väärarengutega rotipildid) alloleval lingil: http://www.maainfo.ee/index.php?id=2187&page=3394&
sealt kõige alumine, 15.00-16.00 ettekanne.

  • Aasta tagasi võis ETV2 vahendusel vaadata dokumentaalfilmi "Teadlased rünnaku all", mis räägib, kuidas biotehnoloogiakontsernid hävitavad teadlasi, kes püüavad objektiivselt uurida geneetiliselt muundatud organismide mõju. Tiina Sarve artiklit sellest filmist saab lugeda SIIT.

Rõõmsate kohtumisteni!

Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT toimkond
viljandiott@gmail.com

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm