pühapäev, 20. märts 2016

Veskimees Ants Tammet mälestades

Täna, 19. märtsil saatsime teele Viljandimaa OTT veskimehe Ants Tamme. Tema aeg sai otsa.



Oleme tänulikud Antsule!

2011. aasta sügisest, OTT võrgustiku algusest alates, oli Ants koos abikaasa Isabeliga tootjana alati kaubakohtumistel ning taluturgudel kohal. Lisaks Viljandimaa inimestele said Koksvere veski kõrge kvaliteediga kaupa tellida ka Raasiku OTTi, Nõmme OTTi ja paljude teiste paikade inimesed.


Koksvere veski tooted on rikkalikus valikus olnud saadaval kõik need aastad tänu Antsu teadmistele ja oskusele leida õige teraviljakasvataja, kellega kaupa teha. Igast teraviljast olid pakkumises alati kliid, püülijahu, täisterajahu, helbed ja kruubid. Nii ka speltast. Lisaks hakkas Ants pakkuma kooritud kaerateri, mida kutsutakse eesti riisiks. Ostjal oli alati võimalik valida, kas mahetoode või tavatoode.


Antsu jaoks ei olnud iial ükski tellimus liiga väike ja nii on väga paljud siitkandi inimesed saanud temalt tellitu otse koduukse ette. Tema abivalmidus, kohusetunne ja toodete kvaliteet oli imeteldav.


Kui Ants jahvatas ja müüs, siis Isabel katsetas tema tooteid ja pakkus välja retsepte, kuidas teraviljatooteid kasutada. Üheskoos korraldasid nad 2013. aastal mitmeid kordi oma koduköögis teravilja õpitube. Need olid imekaunid, soojade hästilõhnavate küpsetistega õhtud, kus kohaletulnud said teadmisi, ise teha ning ühiselt koos tehtut maitsta.


Tänutundes jääme Antsu meenutama kui Viljandimaa OTT liiget, kel oli alati oma arvamus, usk ja soov OTT liikumist edasi arendada.


Kogutud killud Antsust


*****
neljapäev, 21. mai 2015
Selles uudiskirjas alustas Margot Laidonär sarja tootjate lugudest. Esimesena saime osa Ants Tamme ja Koksvere veski loost. Uudiskirjas lõik: TOOTJA LUGU
Üks lõik sellest:
"Ants Tamme: „Ühe korra oleme ühe oma toote – speltapüüli  – esitanud parima mahetoote konkursile. Kuna meie esitatud toode oli konkursile esitatud 30 toote hulgast ainuke toidutooraine, siis saavutatud III koht tuli meile suure üllatusena. Veskit luues oli lootus, et tootmist on võimalik kaasajastada EL toetuste abil, kuid see on jäänud ainult unistuseks. Kahjuks ei ole põllumajandusliku tegevuseta töötlejale leidunud vajalikku meedet. See tekitab ebaausat konkurentsi ja piirab investeerimisvõimalusi. Kuna veskis töötab ainult kaks inimest, siis tööandjana ei anna me suurt panust, kuid kohalike talude ja osaühingute vili saab kohapeal jahvatatud, samuti ostavad paljud kohalikud perenaised oma leivajahu meie veskist. Oma toodangut müües teeme iga päev kümneid kordi reklaami väikesele Koksvere külale.

Viimastel aastatel on paljudes lasteaedades üle Eesti hakatud toiduvalmistamisel kasutama meie veski mahehelbeid ja -jahusid. Parimad mahetoodangut valmistavad pagarid teevad seda meie toodangust."


*****

Kui oled töötuks jäänud, hakka ettevõtjaks

Helgi Kaldma, "Sakala", 04.02.2011

"«Kõige paremini levivad uudised suust suhu,» kinnitab Ants Tamme oma kogemustele tuginedes, kuigi on ettevõttest teada andnud ka tänapäevaste meetoditega. Veskit on neil, kes vilja kasvatavad ja loomi peavad, alati vaja läinud ning kes otsib, see leiab.

Mölder leidis firma Farm Plant kaudu kõlbmatuks arvatud veskiagregaadi. See on Ukrainas asuva Mogiljov-Podolski tehase toode. Ta oli lootnud, et putitab agregaadi kolme kuuga töökorda, aga tegelikult kulus selleks tublisti üle kuue kuu. Ja see polnud sugugi kõik.

Et veskist saaks omaette üksus, vajas kõrge ja avar remondihall tugevat vahemüüri ja ametiruumi ning lisaks veel tualetti ja pesemisvõimalust, sest veskis käideldakse ju toiduaineid. Et tühjendada kunagine ladu ja kujundada sellest ametiruum, kulus ettevõtjal kolm nädalat.

2009. aasta veebruaris sai Ants Tamme oma ettevõtte valmis. Ta nimetas selle osaühinguks Anfang, mis tähendab saksa keeles algust — veskimehele endalegi uskumatut algust."


*****

Koksvere nutikas veskimees nopib suure töö vilju
Egon Valdaru, "Sakala", 08.04.2015
https://docs.google.com/document/d/1DmRhzlNo2bI88JS_9narnloFW3DjAtOimZx1vfhNdR4/edithttps://docs.google.com/document/d/1DmRhzlNo2bI88JS_9narnloFW3DjAtOimZx1vfhNdR4/edit

"Koksvere veskimehe Ants Tamme elu on sama kiire nagu oraval rattas: nädalast kolm päeva jahvatab ta jahu ning kaks päeva sõidab mööda Eestit, et viia tellijatele kaupa ning osta mahedat vilja.
«Õhtuti koduuksest sisse astudes ei jõua enam kättki tõsta – nii väsinud olen,» sõnab ta.  Tamme ettevõtmist saadab edu hoolimata sellest, et erilist reklaami ei ole ta teinud, isegi kodulehte tal internetis pole. «Minu pakenditel on number peal, selle järgi leitakse ikka üles,» ütleb ta.


«Intensiivses põllumajanduses kasutatakse palju keemiat ja selle jäägid kuhjuvad aja jooksul organismi, nõrgestavad immuunsüsteemi ning muudavad selle haigustele vastuvõtlikumaks. Seepärast püüavad noored ja teadlikud inimesed oma lastele puhtamat toitu pakkuda,» räägib Ants Tamme.


*****

Südamlik kaastunne Isabelile! Oleme tänulikud 2012. ja 2013. aastal toimunud koolitusõhtute ja retseptide eest! Siinkohal toome ära Viljandimaa OTT alamblogist "Tasub teada" http://ottjagab.blogspot.com.ee/ Isabeli kogemused ja küpsetiste retseptid:
http://ottjagab.blogspot.com.ee/search/label/Isabel%20Tamme
Sealhulgas küpsised nisukliidest
http://ottjagab.blogspot.com.ee/2012/12/kupsised-nisukliidest.html

"... Sega kokku jahu, kliid, sool, küpsetuspulber, kaneel, pestud ja tahendatud rosinad. Sulata potis või, lisa oliivõli ja mesi. Sega, kuni mesi on sulanud. Klopi muna koos piimaga lahti, klopi hulka või, oliivõli ja mee segu. Viimasena sega hulka kuivained. Tõsta taigen teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Kuna küpsised paisuvad ahjus, siis sellest taigna kogusest peaks jätkuma kaheks plaaditäieks."


*****

Antsu aeg sai otsa. Koksvere veski töötab edasi Guido Ungeri juhtimisel.

KOKSVERE VESKI
tunnustatud mahetootja
veski Kõo vallas
Tooted: jahud, helbed, kliid, kruubid Eestis kasvatatud rukkist, odrast, kaerast, nisust, speltast. Lisaks tooted hernestest, ubadest, idandamiseks terad, jne jne
Kontakt: Guido Unger tel 55 572 563
koksvereveski@gmail.com


Jaksu kõikidele!

Head saabuvat kevadet! Jätkugu vahtramahla, linnulaulu ja lootust!

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm