kolmapäev, 22. august 2012

Uudiskiri nr 23


Tere sõbrad,

On käes suveandide kogumise, jagamise ning talvevarude soetamise aeg. Nii kannavad ka OTT-i tootjad oma kaupu ja uudiseid laiali üle Eesti. Mõned lõikuskuu toimetamised:
  • Naatsaku talus 12.08.2012 toimunud mahetoidu päev oli hästi rahvarohke. Pererahvaga koos osales ligi 100 inimest. Galeriid Urmas Volmeri tehtud piltidest vaata SIIT. Tiiu-Reet Kõnnussaare huvitava ja praktilise ettekande üleskirjutise leiad SIIT.
  • Tootjate ja toitlustajate nõupidamisele Ärma talus 16.08.2012 saatsid ka Viljandimaa OTT-i tootjad tutvumiseks rohkesti suupärast. Sealhulgas vutimunad Abja vallast, kohtumispaigale ikka väga lähedalt :-) Annetused andis üle Anu Johani. Evelin Ilves oli uudiskirjade kaudu ennast pidevalt OTT-i infoga kursis hoidnud. Kohtumisel keskenduti vajadusele koolitoiduks rohkem kohalikku ja mahedat toorainet hankida. Liisi Seili artikkel Sakalas, presidendi kantselei pressiteade.
  • Mahetootjad Sepa mahetalu, Kaatarusaare talu, Everti 2 talu ja Koksvere veski pakkusid oma kaupu 18. augustil 2012 Eesti Toidu Telgis, mis asus Vanamõisa käsitöölaada alal Saue vallas Harjumaal. Toiduvõrgustiku toimkonna poolt olid abiks Kairi ja Heli. Laadapildid leiad SIIT.
  • OTT-i mahetootjaid jätkus sama nädala lõpus ka Kagu-Eestisse. Ökofestivali perepäeva toiduturul 19.08.2012 Eesti Mahe telgis olid esindatud Süvahavva Loodustalu, Tarvastu-Saariku talu, Säga-Aaviku talu. Ökofestivali korraldas SA Põlvamaa Arenduskeskus koos Põlva Maavalitsuse ja  Põlvamaa Omavalitsuste Liiduga. Festivali toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Teated
  • Piiri talult mune praegu ei saa, kuna käis kull ja viis osa kanu ära. Uuesti saab mune ilmselt alates 10. septembrist.
  • Teose talu pakub pastinaaki ja juurpeterselli. Hind kokkuleppel, ühendust võtta Koidu Randmeriga tel 54 520 800 või koydra@gmail.com

Mesilasedki on suvel tublisti tööd teinud, nüüd võime ka meie tulemustest osa saada. Miks mesi? 
Mesinik Jorma Õigus vastab:
“Aeg on mõelda mitte ainult oma kõhule vaid tervisele! Selleks on ülim tarkus soetada endale kärjesooja mett, et olla reibas ja hoida oma keha erinevate külmetushaiguste eest.
Meetooted tugevdavad inimese immuunsussüsteemi, taastavad kiiresti energiat ja on niisama magus ja  tervislik maius. Juba targad egiptlased väärtustasid mesilasande ja meie ei tohiks olla rumalamad, et vahetame tervisliku maiuse odavate suhkrutoodete vastu, mis on tekitanud diabeedi (e.suhkruhaiguse) selle sajandi  epideemiaks inimeste keskel.
Üks parimaid mesilasandidest on eelkõige mesi, mis on kõige laialdasemalt kasutust leidnud nii toidu valmistamisel, saunas peale määrimisel, tee- ja kohvi maitsestamiseks kui lihtsalt saia- või koogipealseks.
Õietolm, suir ja taruvaik on spetsiifilisemad  mesilassaadused, mis on eelkõige mesilastele endile elutähtsad ained ja on leitud, et ka inimesed saavad nendest andidest oma ihule tervist tugevdavat abi. Paremaks ülevaateks võib lugeda Ivo Pilve Maalehe artiklit.  http://www.maaleht.ee/news/mesindus/mesi/oietolm-ja-suir-tervisele-toeks.d?id=40832099


Pakkumised OTT-i mesinikelt:
  • Mesi, õietolm ja suir Jorma Õiguselt. Mesi 1kg 5.50 €.  Pakendatud 1kg=5.50 € ja 0,5kg=2,80 €. (võimalikud erinevad pakendamise viisid vastavalt kliendi soovile). Õietolm 1kg 16eur. Pakendatud 200g =3.20 €. Suir eritellimisel.
         Sooduspakkumine:  20. august - 30. september (kuniks
        kaupa jätkub)
        3-liitrine klaaspurk, sisaldab 4,5 kg mett = 20 €.
        Kättetoimetamine kokkuleppel. Tellimine tel 5667 6234.
  • Värsket mett Soomaalt pakub Margus Kivi, mesitop@gmail.com, tel 53 331 251. Hind ja kättetoimetamine Viljandisse kokkuleppel.
  • Eha Kooseri eripakkumine augusti lõpuni: 5 ämbrit (7 - 8 kg) mett korraga ostes saab kuuenda tasuta kaasa. Tellimine ehakooser@satnam.ee, üleandmine kaubakohtumistel Viljandis igal neljapäeval.
  • Lohu talult saab sügiseks tellida tatraõiemett (veel võtmata). Praegu saab osta suveõite mett (pärn + mesikas jm), hind 5€/kg. Kuni sügiseni neljapäevõhtustel kaubakohtumistel osaleda ei saa. Kauba kättetoimetamise aeg ja koht kokkuleppel tellijaga. Tellimine tiiuhiob@gmail.com, tel 53 420 863, Tiiu Hiob.
  • Mesinik Jaak Aid pakub taruvaiku, 100g hind 4€. Tellimine jaakaid@hot.ee, tel 55 991 374.

OTT kogub ka häid kogemusi, et jagada neid nipiblogi "Tasub teada" kaudu.
Palume lugejatel jagada lemmikretsepte suvikõrvitsast (rullkõrvitsast ehk kabatšokist, taldrikkõrvitsast ehk patissonist, spagetikõrvitsast) Tiiu-Reeda näpunäide: suvikõrvitsad ei edene herneste ega ubade naabruses.
Külluslikku suve jätkumist ja rohkesti päikeselisi päevi kõigile!

Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT toimkond

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm