esmaspäev, 27. jaanuar 2014

Viljandimaa Toiduvõrgustik OTT uudiskiri nr 62

Täname kõiki neid tootjaid, esinejaid ja kaasamõtlejaid, kes meiega koos 18. jaanuaril aastapäeva tähistasid!

Kohal oli ligi 30 tootjat, sealhulgas külalistena Uma Mekki tootjad Võrumaalt. Kokku oli registreerunuid 70, lisaks need külalised, kes kasutasid head võimalust oma varusid täiendada otse tootjate lettidelt.


Eriti suur tänu Maamajanduse Infokeskuse Maaeluvõrgustikule ja eriti toimekatele Reve Lamburile ja Krista Kõivule. Võrgustik toetas meie nii suurejoonelist tähistamist Sakala Keskuses ning maitsvat lõunasööki!


***
Värske kala!

On võimalik pakkuda kolm-neli korda nädalas värsket koha.
Viljandi piires võimalik kaup kohale tuua.

Kontakt: Valmo Kilk tel: 5228147


***
Pakkuda head söögikartulit ja küüslauku

MÜÜRI ÖKOTALU, tunnustatud mahetootja
Liivi Raag
Suislepa, Tarvastu vald
Tooted: punapeet, küüslauk, hea söögikartul

Kontakt: liivilehot@hot.ee, tel: 53322513


***
Piimatooted postiga pakiautomaati
Viljandimaa OTTi aastapäeval Mikko Rahtola ettekandest innustust saanud Nele Tamm pakkus välja võimaluse tellida Viljandisse kuni aprillini piimatooteid pakiautomaati.

SEPA MAHETALU, tunnustatud mahetootja
FIE Nele Tamm
http://sepamahetalu.wordpress.com/
Tooted: kohupiim, kodujuust, toorjuust, sõir, jogurt, jäätis, või, vahukoor, feta

Kontakt: neletamm70@gmail.com


***
Taimeteed Valgamaalt

Ööbiku talu Valgamaalt pakub võimalust tellida erinevaid taimeteesid. Täpsem info ilmub peagi ka blogisse.
Tootja infoga saab tutvuda kodulehel http://www.taimetee.ee

Inge Põder-Männiste
Kontakt: inge.podermanniste@gmail.com, tel: 5295578


***
Kaatarusaare talu osaleb kaubakohtumistel Viljandis taas järgmistel kuupäevadel:

30. jaanuar
20. veebruar
13. märts
3.aprill
24. aprill

Tellimused saab teha:
kadrikontkar@hotmail.com, tel: 53480632

***
Selma Teesalu raamatust

18. jaanuaril toimunud Selma Teesalu ettekandes mainis ta enda raamatut "Laste ja noorukite osteoporoos - luude hõrenemine" (Selma Teesalu Tartu, 1998), mida on võimalik veel Viljandis osta.
Raamatu hind on 5 eurot. Soovi korral kirjuta aadressile viljandiott@gmail.com.

***
Maramaa Kliinikus on müügil väike kogus Tõrvaaugu talu tatratooteid ning teisi tervisetooteid.
Huvilised saavad ostma minna Maramaa pst. 5, Viljandi.

***
Toimuvad müravaba metsatöö päevad
TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia korraldab 28.-29.01.2014 Viljandi lähistel müravaba metsatöö päevad, kus tööd tehakse kirveste, käsisaagide ja hobustega.
Tänapäevase mehhaniseeritud metsanduse taustal on väikeettevõtjale ja väikemetsaomanikule tihti probleemiks väikeste puidukoguste, erisortimendi ja üldse harvesterist murimata puidu
kättesaadavus. Siis ei jäägi üle muud kui oma oskuste ja vahenditega metsa minna,  ütles Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse programmijuht Priit-Kalev Parts.

Lisaks üliõpilastele toovad müravabad metsatööpäevad kokku teisigi inimesi, kelle igapäevatöö on seotud nii metsanduse kui hobumajandusega.

 Kui hakkasime praktikajuhendaja Mihkel Maalaga kokku klapitama metsanduspraktika õpieesmärke, kättesaadavaid lanke ja logistikat, selgus, et Viljandile lähedal on üks õpetlik ja praktika jaoks paraja suurusega tööots välja pakkuda Saarepeedi külas. Et koht on minu kodutalust kiviga visata ja olen ise aastaid kodused metsatööd ära teinud oma maatõugu märaga, tundus vahva mõte paariks päevaks sisepõlemismootorid välja lülitada,  kirjeldab idee saamislugu ka dokumentaalfilmis "Hobusemehed" (Lõunameedia OÜ, 2013) võtmetegelasena üles astunud Priit-Kalev Parts.

Mõttest võttis vedu ka Raplamaa haljastusettevõtja Vello Tamm (Proudly OÜ), kes oma tegemistes kasutab ainult Eestis ohustatud hobusetõuge. Müratu metsatöö päevadel tutvustab ta eripalgelisi moodsaid hobutöövahendeid ja Eesti  raskeveomära Hämariku võimeid. "Vaatamata tehnika arengule on hobutöödel ka tänapäeval oma koht ja kasutamata äriline potentsiaal," on Tamm veendunud.

Kuna ehituspärandi ja pärandmiljöö hooldus- ja parandustöödel on sageli võtmeline oskuslik ja peenetundeline lähenemine kõrghaljastusele, tutvuvad rahvusliku ehituse üliõpilased müratu metsanduse päevadel ka arboristi varustuse ja elukutsega Arvi Koitve juhendamisel.

Ettevõtmise salvestab Viljandimaal tegutsev filmitootja Imre Annus (OÜ Lõunameedia). Teoksil filmi peaeesmärgiks on analüüsida ja tutvustada traditsioonilise metsatöö näitel ergonoomikat selle elulises tervikus toitumisest ja riietumisest saagide-kirveste hooldamiseni. Filmis saavad sõna mitmed metsanduse ning töötervishoiuga tegelenud inimesed ning Eesti Rahva Muuseumi ja Eesti Spordimuuseumi teadurid.  Moodsate töövahendite võimsus ja kättesaadavus on muutnud meid paljude töö igavikuliste aspektide suhtes pimedaks. See film tõstatab laiemaid küsimusi tööheaolust
ja töö mõttest inimolemises.

Päevad saavad teoks Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala kahenädalase metsanduspraktika raames. Kuna müratus vähendab oluliselt ka metsatöö ohutaset ja tõstab selle meeldivust, on müravabadele metsatööpäevadele huvilised lahkesti uudistama oodatud 28.-29.01.2014 Saarepeedi külas Viljandi vallas KAART

Täiendav info: Priit-Kalev Parts, 527 8875,
priit.kalev.parts@ut.ee<mailto:priit.kalev.parts@ut.ee>

***
Aastapäeva jäädvustused

Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT aastapäeval filmitud intervjuusid Mikko Rahtola ja Priit Oksaga saab näha 3. veebruaril Tallinna TV-s.
Ühtlasi pannakse need üles ka Tartu Hoiu-laenuühistu videokanalisse, kus on üleval juba väga palju materjali ühistegevuse kohta.


***
Loodusõhtud Viljandis

Tulekul loodusõhtu Viljandi Linnagaleriis 19.02.2014, külaliseks loodusfotograaf Remo Savisaar, teemaks "Elamusi loodusest".
Fotodega saab tutvuda: blog.moment.ee/
Lisainfo ja osavõtusoovist teavitamine: Reet Vaiksalu, Keskkonnaameti keskkonnahariduse spetsialist, 5308 3344, Reet.Vaiksalu@keskkonnaamet.ee


Hakka toiduvõrgustiku sõbraks ka Facebookis

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm