neljapäev, 24. jaanuar 2013

Uudiskiri nr 39

Tere head sõbrad!

Pühapäeval, 20. jaanuaril 2013 tähistasime Männiku metsatalus Viljandimaa Toiduvõrgustiku OTT esimese tegutsemisaasta täitumist. Päev algas koosolekutunniga, kus oli esindatud 15 tootjat. Leiti, et ühel või teisel moel on toiduvõrgustiku liikmena pildil olemine aidanud kasvatada tootjate tuntust ning uute tarbijatega kontakte luua. Kohalolijad olid kindlalt selle poolt, et OTT oma tegevust jätkaks. Tootjate suurimaks mureks oli see, et puudub vaba raha investeeringute tegemiseks. Oma tegevust tutvustas Tartu Hoiu-Laenuühistu. Kuivõrd ühistust paremat krediiti saab, kui pankadest, eks seda tuleb igal huvilisel endal uurida. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kutsus kõiki OTT-e kirja panema ettepanekuid uue riikliku maaelu arengukava jaoks. Huvitava ettekande tegi  Eesti Maaülikooli toiduteaduse doktorant Darja Matt teemal "Toidu kvaliteet ja võimalikud tervisemõjud". Traditsiooniliselt näidati toimunust pisikest ülevaadet Aktuaalses Kaameras, sõna said nii kohalviibinud tootjad, minister kui ka Männiku metsatalu perenaine. Meediakajastus tõi OTT-i blogisse pühapäeva õhtul tublisti üle 1000 külastaja ning kolm uut tootjat helistasid ja soovisid lihakaupa pakkuda.

Kokkusaamist toetati EU vahenditest Maamajanduse Infokeskuse maaeluvõrgustiku büroo abiga, kelle kodulehel on viited ka ettekannete failidele ja sündmuse fotojäädvustused. Lingid leiad SIIT.

Toiduvõrgustiku järgmine ettevõtmine on kanakasvatuse-teemaline vestlusring-koolitus reedel, 22. veebruaril 2013 kell 11.30-15.30. "Kanapidajatelt huvilistele". Oma nõuga tuleb appi ka Piret Purru-Lemetti, kellelt 2010. aastal ilmus raamat „Fabergé munad: igaühest võib saada kanakasvataja“. Raamatut saab kohapeal osta hinnaga 5€. Kohtumine toimub Viljandis Vabaduse plats 6 Ametite maja II korruse saalis. Ootame sinna kõiki kanakasvatajaid-praktikuid, kes tahaksid oma kogemusi vahetada, ning alustamise mõtetega huvilisi, kes vajavad konkreetseid näpunäiteid, tuge, innustust; võib-olla juba tibutellimustki teha. Osalemissoovist palume teada anda Anu Johanile anu.johani@gmail.com või tel 552 8007.
Kanamunad on võrgustiku hitt-toode. Vabapidamisel kanade värskeid mune soovitaks osta kordades rohkem, kui talunikud hetkel pakkuda suudavad. Muna on kaup, mille saamiseks linnainimene kaubakohtumisele kindlasti kohale tuleb; kui juba tuldud, ostab samast ka köögivilju, pirukaid ja muud väärt toidukaupa.


Teated

  • 24. jaanuaril kell 16:30 Viljandi Pärimusmuusika Aida kohvikus esitleb Mikk Sarv raamatut „SÕNA JÕUD“. Keelekasteks pakutakse Süvahavva Loodustalu taimeteed. Süvahavva tooted on Viljandi OTTi kaubavalikus juba algusest peale, st aasta.

SÜVAHAVVA LOODUSTALU OÜ, tunnustatud mahetootja, http://www.syvahavva.ee/
Tooted: teesegud, ürdid, soolavabad maitsesegud toidu valmistamiseks.

  • On just paras aeg ära tellida Sepa mahetalu piimatooted 31. jaanuari 2013 kaubakohtumiseks. Hinnakirja vt SIIT

SEPA MAHETALU, tunnustatud mahetootja.
Tooted: kohupiim, kodujuust, toorjuust, sõir, jogurt, jäätis, või, vahukoor, feta

  • 31. jaanuaril tuleb kaubakohtumisele ka Kaatarusaare talu maitsvate taliõunte, värskete köögiviljade ja hoidistega. Tellimine: Kadri Kontkar, kadrikontkar@hotmail.com, tel 53 480 632. Hinnakiri SIIN. Samuti on kohal Siili Äri oma kulinaariatoodetega ja kõik teisedki, kellega tellimused kokku lepitakse.

Uued tootjad ja tooted

  • Künnapuu talu, Punaküla Kõpu vald pakub suuri siledaid ja magusaid porgandeid Meloodia. Hästi sobilikud mahla ja toorsalati valmistamiseks, olemas suuremas koguses - jätkuks väiksema asutuse vajaduste katmiseks. Porgandi kilohind 0.40 €.
Praegu on veel saadaval küüslauku. Kasvatatakse ka rabarbrit, sibulat, punapeeti, suvikõrvitsat ja kõrvitsat,  marju, mida hakkab saama suvel.
Kontakt: tel 5837 8553, Marje Käppa. Marje vennanaine Viive Lehtla pakub samas külmutatud rabarbrit, punast ja musta sõstart. Kontakt: viive.lehtla@gmail.com.

Perenaised talu kohta: talu on ostetud 28 aastat tagasi oma kodukanti. Endine uusmaasaajate väike kohake.  Tänapäeval on talu suurus 40 ha. Osa põllumaast on antud rendile Kõpu PM-ile. Osa maad on metsamaa, mida korrastame ja kasutame puidu oma tarbeks. Köögiviljamaad on 0,2 ha. Põldu harime traktoriga ja käsitsi, väetame veisesõnnikuga.  Kunstväetist ja kemikaale ei kasuta. Hea liivamaa köögivilja kasvuks. Kasvatame ja müüme kohalikule koolile porgandit, sibulat, küüslauku, punast peeti, marju; oma tarbeks ka kartulit.

  • Mulgi Küülik, farm Univere külas Karksi vallas, pakub aastaringselt värsket küülikuliha. Kontakt: Anneli Jürjens, tel  56 922 350, e-post mulgi.kyylik@gmail.com

Rõõmsate kohtumisteni!

Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT toimkond
viljandiott@gmail.com

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm