kolmapäev, 10. aprill 2013

Uudiskiri nr 43

Uudiskiri nr 43
10. aprill 2013


Tere head sõbrad!
Lumi sulab, jää kahaneb ja muda voolab, puumahladki liiguvad taas. Ikka kehtivad Tiiu-Reet Kõnnussaare väärt näpunäited, mida oleme kogunud blogisse “Tasub teada”: Märksõna KEVAD. Hüva külvamist ja tervise turgutamist!
Saabuvad sündmused

  • Teisipäeval, 23. aprillil 2013 kell 15 - 17 kohtuvad Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT tootjad Võrumaa Uma Mekki tootjate ja korraldajatega Ametite maja II korruse saalis Viljandis Vabaduse plats 6. See on hea algatus ulatuslikumaks koostegemiseks. Kohtumisele on oodatud koostööhuvilised Viljandimaa toidutootjad, kellega on Võrumaa tegijatel hea kogemusi vahetada. http://www.voruleader.ee/kaubamargi-uma-mekk-taotlemine Mekkimiseks suupisteid Siili Ärilt, tutvustatakse ka teiste tootjate poolt pakutavat.

  • Neljapäeval, 25. aprillil 2013, toimub maaeluvõrgustiku kohaliku toidu võrgustike teemapäev Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis. Seminari peamiseks teemaks on hea hügieenitava juhendmaterjalid toidu väikekäitlejatele. Seminaril keskendutakse olemasolevatele juhendmaterjalidele, millistele nõuetele peaksid hea hügieenitava juhendid vastama, kuidas võiks välja näha nende koostamise protsess jne. Oodatud on kohaliku toidu võrgustike ja projektide esindajad, talupoepidajad, kohaliku toidu internetiturustajad, Otse Tootjalt Tarbijale ehk OTTide eestvedajad jt kohaliku toidu teema arendajad. Seekord ootame ka erinevad tootjaid/käitlejaid jne ühendavate alaliitude esindajad. Teemapäevale on palutud ka ametkondade esindajad. Seminarile registreerimise vormi, täpsema info ja päevakava leiate SIIT.
Seminar toimub kell 11-16, kuid kohale on võimalik tulla juba kell 9, et tutvuda Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli kaasaegse õppetööstuse ja –köögiga, mida saavad kasutada ka ettevõtjad oma tootearenduseks. Maamaamajanduse Infokeskuse maaeluvõrgustiku büroo korraldab teemapäeva koostöös Põllumajandusministeeriumi ja Veterinaar- ja Toiduametiga.

Maaeluvõrgustik osaleb Euroopa maaelu arengu võrgustiku kohaliku toidu temaatilises algatuses (Short Supply Chain thematic initiative). Maaeluvõrgustik on loonud Maamajanduse Infokeskuse veebilehele eraldi alajaotise – kohalik toit, kus võib tutvuda erinevate materjalidega - uudised, trükised, üritused - www.maainfo.ee/.
  • Teisipäeval, 30. aprillil 2013 kell 18 - 20 esineb Viljandis Pärimusmuusika Aidas ühistegelane ja Tartu Hoiu-Laenuühistu juhatuse esimees Andro Roos. Omakultuuriakadeemia Ahjualuste sarja raames on tema ettekande teemaks "Maailma tänase finantskorra põhiprobleemid ja nende lahendamise võimalused läbi ühistulise panganduse". Käsitletakse keskpankade ja pankade omandiküsimust, raha olemust ja selle ringlusse andmise korda, raharingluse seoseid reaalsete tootmismahtudega, kapitali kontsentreerumist, ühistulise panganduse (sh. hoiu-laenuühistute) tööprintsiipe ja pakutavaid võimalusi rahvusliku majanduse käivitamiseks. http://www.kultuur.ut.ee/et/omakultuuriakadeemia


Kauplemine

11. aprillil on kaubakohtumistel kohal:
samuti Siili Äri oma kulinaariatoodetega ja kõik teisedki, kellega tellimused kokku lepitakse.
  • Ahjuoja talu. Tellimine ainult telefoni teel: 528 3702, Ilmar Põrk.
11. aprilli kaubakohtumisel: kartul, porgand, punapeet, valge peakapsas. Hinnad SIIN. Suuremate kartulikoguste puhul võimalik soodsam hind. Ette tellides on võimalik kokku leppida kauba toomine tellijale sobivasse kohta Viljandis või Kolga-Jaani suunas. Osaleb ka 18. ja 25. aprilli kaubakohtumistel, võimalusel igal neljapäeval mais-juunis.
  • Kaatarusaare talu järgmised Viljandisse tulemised endiselt igal 3. neljapäeval:
25. aprillil, 16. mail, 6. ja 27. juunil. Mõnusaks näksimiseks sobib tahe mustsõstramaius, 2€ karp. Oma hernepeenra rajajatele soovitab Kadri herneseemet “Gribovi varane”: sort madal, maitsev, paki hind 50 eurosenti.
Tellimine: Kadri Kontkar, kadrikontkar@hotmail.com, tel 53 480 632. Hinnakiri SIIN.
Pühapäeval, 21. aprillil toimuvad Kaatarusaare talus kulinaarsed talgud. Kel soov kaasa tulla, olete oodatud! Soovist palume teada anda e-posti aadressil anu.johani@gmail.com.

  • Heinvere talu pakub praegu lambaliha ja pardimune.
Tooted: vabapidamisel muskuspardi munad (0.20€ muna). Pardimunad väga sobilikud küpsetistesse! Juba saadaval: muskuspardi pojad üleskasvatamiseks, hind 3€.
Noore lamba (alla 1 aasta) liha terve või poole rümbana, 6€ / kg. Viljandimaa piires transport hinna sees. Kontakt ja tellimine: Raivo Teikes tel 56 879 791 e-post seisevkaru@gmail.com.
Kauba kohaletoimetamise aeg ja koht kokkuleppel tellijaga.

  • 2. mai 2013 kaubakohtumisele tuuakse taas mahetatratooteid Raplamaalt Kivi-Vigalast Tõrvaaugu talust. Tatar on kasvatatatud, kooritud ja jahvatatatud sealsamas. Esimese kohtumisega, mis Viljandis toimus 14. märtsil, jäid rahule nii ostjad kui müüjad. Tatar maitseb värskelt ja paisub hästi. Tootevalik on esindatud ka Rohelise Maja Poes - hea võimalus enne suurema koguse tellimist järele proovida!
Tooted: tatrakruup, tatratang, tatrajahu. 1 kg hind 2.76 € (sisaldab käibemaksu).
Kontakt ja tellimine: Jüri-Jan Kuusik janekkuu@gmail.com, tel 55 572 329.
Tellimused palume esitada aprillikuu jooksul eelistatult e-postiga.

Nõuandeteenistus annab teada
Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse veebilehelele koondatakse infot:
Muu huvitava hulgas tasub vaadata uudiste rubriiki http://www.pikk.ee/varia/uudised
kus juttu näiteks mesilaste suremisest ning paljust paljust muust

Veel - kanakasvatajad said valmis esialgse kodulehe. Esimesed ühistellimusedki tehtud!

Rõõmsate kohtumisteni!


Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT toimkond
viljandiott@gmail.com

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm