kolmapäev, 24. aprill 2013

Uudiskiri nr 44

Tere head sõbrad!

Maakamar muutub vähehaaval üha haljamaks, loodusest leiame toidujätkuks ja varakevadeseks ergutajaks paiselehti, naati, nõgest, karulauku. Kamara alt on paras aeg välja tuhnida mulla sees talvitunud maapirnid, enne, kui nad uusi pealseid kasvatama hakkavad. Ja kasemahl! Kellel oma mahlapuud ei ole, aga “Oma Talunik” on, küsige temalt. Sobib isegi õlle valmistamiseks, vt SIIT.

Mida Sina varakevadisest loodusest toidulauale tood? Kirjuta meile: viljandiott@gmail.com.

Saabuvad sündmused
  • Reedel, 26. aprillil kell 17.00 toimub Viljandi Muusikakoolis loodusteemaline omaloomingu kontsert ALLIKAS. Noored heliloojad ja interpreedid esitavad oma muusikalisi ideid häälele ja instrumendile. Osavõtt tasuta. Kontsert on osakene suuremast looduslike allikate taasleidmise, korrastamise ja joogivee võtmise kohana propageerimise projektist. Projekti mõte sündis koos Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT käivitamisega, eesmärgiks lisaks pärimuse elustamisele nii tervise kui ka toidujulgeoleku toetamine.
  • 29. aprillini 2013 saab registreeruda Räpina Aianduskooli avatud uste päeva ühiskülastusele. Tasuta bussisõit Viljandist Räpinasse ja tagasi toimub neljapäeval, 9. mail 2013, kontaktisik Viljandis vilistlane Peep Tobreluts. Buss stardib kell 8:15 ja saabub tagasi umbes kell 18.
Räpina Aianduskoolis õpib käesoleval õppeaastal ca 750 õpilast. Pikemalt on koolist  juttu märtsikuu Cosmopolitanis, soovitav on  kiigata ka FB-kontot www.facebook.com/aianduskool  ning lugeda ühe tänavuse maastikuehituse eriala õpilase blogi www.tuleleegid.blogspot.com
Asjalikumat informatsiooni annab koduleht www. aianduskool.ee
Bussireisile registreerimine toimub siit: http://goo.gl/VC5Td
Registreerimine kestab seni kuni on vabu kohti või 29. aprillini!
  • Teisipäeval, 30. aprillil 2013 kell 18 - 20 esineb Viljandis Pärimusmuusika Aidas ühistegelane ja Tartu Hoiu-Laenuühistu juhatuse esimees Andro Roos. Omakultuuriakadeemia Ahjualuste sarja raames on tema ettekande teemaks "Maailma tänase finantskorra põhiprobleemid ja nende lahendamise võimalused läbi ühistulise panganduse". Käsitletakse keskpankade ja pankade omandiküsimust, raha olemust ja selle ringlusse andmise korda, raharingluse seoseid reaalsete tootmismahtudega, kapitali kontsentreerumist, ühistulise panganduse (sh. hoiu-laenuühistute) tööprintsiipe ja pakutavaid võimalusi rahvusliku majanduse käivitamiseks. http://www.kultuur.ut.ee/et/omakultuuriakadeemia
  • Reedel, 3. mail 2013 kell 15 - 18 kutsuvad Kadri ja Jüri Vollmann Everti 2 tallu mahedaid maapirne noppima. Toimuvad pisikesed talgud, kus osalejad saavad pererahval aidata kevadist saaki koristada ning värskeid mugulaid soodsa hinnaga kaasa osta (0.30 € / kg). Kellel võimalik, võiks kaasa võtta oma ämbri, “kartulikonksu”, töökindad ja miskit, millesse kojuviidav kraam mahutada. Meelelahutust võib pakkuda kohalik rohekonnade koor. Osalemise soovist palun teada anda Kadri Vollmannile tel 5660 3124 või 435 9606; parem varem, kui päris viimasel minutil :-)
  • Pühapäeval, 5. mail 2013 kell 10 - 14 toimub Viiratsis VOTT (Viiratsi Omatoodangu ja Taaskasutusturg). Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT tootjatest osaleb Kadri Vollmann. Kellel OTT-i tootjatest soov ettevõtmises kauplejana kaasa lüüa, võib samuti Kadri poole pöörduda. Kauplemiskohale palutakse võtta oma laud ja iste. Kohapeal laudu ei pakuta, aga kuiva ilma korral võib murule panna vaiba. Info turu kohta ja eelregistreerimine tel 520 8381 või heinoruus@hot.ee. Viiratsi Alevikuseltsi juhataja Heino Ruus.

Kauplemine

25. aprillil on kaubakohtumistel kohal:
  • Kaatarusaare talu. Mõnusaks näksimiseks sobib tahe mustsõstramaius, 2€ karp. Oma hernepeenra rajajatele soovitab Kadri herneseemet “Gribovi varane”: sort madal, maitsev, paki hind 50 eurosenti. Tellimine: Kadri Kontkar, kadrikontkar@hotmail.com, tel 53 480 632. Hinnakiri SIIN.
  • Ahjuoja talu. Tellimine ainult telefoni teel: 528 3702, Ilmar Põrk. Hinnad SIIN. Suuremate kartulikoguste puhul võimalik soodsam hind.  Lisaks hinnakirjas nimetatud toodetele hetkel pakkumises kuivatatud põlduba, kas söögiks või seemneks. Hind 4€ kg ja soolatud võiseeni, hind kokkuleppel. Ettehelistamisel värske kasemahl! Ette tellides on võimalik kokku leppida kauba toomine tellijale sobivasse kohta Viljandis või Kolga-Jaani suunas.
  • Samuti Siili Äri oma kulinaariatoodetega ja Orika-Hansu talu tellitud kaubaga.
NB! Orika-Hansu peremehele saab nüüd ka e-kirju saata, aadress orikaha@gmail.com.
  • 2. mai 2013 kaubakohtumisele tuuakse taas mahetatratooteid Raplamaalt Kivi-Vigalast Tõrvaaugu talust. Tatar on kasvatatatud, kooritud ja jahvatatatud sealsamas. Esimese kohtumisega, mis Viljandis toimus 14. märtsil, jäid rahule nii ostjad kui müüjad. Tatar maitseb värskelt ja paisub hästi. Tootevalik on esindatud ka Rohelise Maja Poes - hea võimalus enne suurema koguse tellimist järele proovida!
Tooted: tatrakruup, tatratang, tatrajahu. 1 kg hind 2.76 € (sisaldab käibemaksu).
Kontakt ja tellimine: Jüri-Jan Kuusik janekkuu@gmail.com, tel 55 572 329.
Tellimused palume esitada aprillikuu jooksul eelistatult e-postiga.
  • Mõned suhkruvahtra istikud (Acer saccharum) on veel saadaval Põhjatamme Puukoolis. Kui kohe ära tellida, siis suve lõpus saab kätte.
Puukool asub Karksi vallas Polli külas, kontakt aivar.saatmann@gmail.com, veebikodu http://ptdendro.edicypages.com/kontakt. Pakkumises on sadu huvitavaid külmakindlaid ilupuude ning põõsaste istikuid, osa neist ka söödavate viljadega ja kevadel istutamiseks sobivad.

Kroonika
  • Pühapäeval, 21. aprillil toimusid Kaatarusaare talus juba teised kulinaarsed talgud. Üheskoos valmistasime mustsõstramaiust, mis on talu uusim toode. Maiuse toormeks on peamiselt mustsõstrakestad, saadud mahla külmpressimisel; lisandiks kõrvitsapüree ning jahu astelpajumarjadest, veidi ka suhkrut. Polli kuivatusahjudes said kestadest plaadid ja Kaatarusaarel vormiti maius palakesteks. Kel huvi, saab veel täna seda Kadrilt tellida. Väga maitsev, naturaalne ja vitamiinirikas!
  • Teisipäeval, 23. aprillil 2013 külastas Viljandit Võrumaa väikepõldnike, kokkade-kondiitrite, toitlustajate ja pärandtoidu entusiastide rühm, keda ühendab tunnussõna “Uma Mekk”, http://www.voruleader.ee/uma-mekk Kohtuti Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT esindajatega: kogemusi jagasid Kadri Kontkar Kaatarusaare talust ning Ants ja Isabel Tamme Koksvere veskist. Võrgustiku loomisest, arengust  ja tänasest toimimisest andis ülevaate Anu Johani. Kohvilaual olid suupisted Siili Ärilt ning Isabel Tamme küpsetatud muffinid ja kook. Vestlusringis jagati nõuandeid vastastikku, nii kana- ja  küülikutoitmise nippide kui  keetmis-küpsetusseadmete valimise kohta.

Heategevus
Puuetega inimeste perekodud Viljandis oleksid tänulikud köögiviljade ja rohelise salatimaterjali annetuste eest, mille abil saaks hoolealuste toidulauda toorsalatitega rikastada. Kui keldris kevadinventuuri tehes avastad sealt “ülearuseks” jäävaid porgandeid vm söödavaid juurikaid, või suveajal salat peenral kiiremini kasvab, kui ära süüa jõuad, ja komposti ka kahju viia - see oleks üks võimalus head teha! Samuti võetaks tänuga vastu seismajäänud köögikombain vm köögivilja peenestamiseks sobilikke töövahendeid. Huvi korral kirjuta heli.arak@gmail.com, et andjad-saajad kokku viia. Heli Arak.

Rõõmsate kohtumisteni!

Viljandimaa toiduvõrgustiku OTT toimkond

Kontaktid:

e-post viljandiott@gmail.com
elektrooniline kontaktvorm