Uurijad on arvanud, et kolletamispäev ühes korjusepäeva (14.01.), künnipäeva (14.04) ja karusepäevaga (13.07.) kuuluvad muistsesse aastat neljaks jagavasse ajaarvamisse.
Soomlastel on 14.10. ensimmäinen talvipäivä või kalikstus, ehk esimene talvepäev. Talvepäeva(de) ja –öö(de) tähistamine 13.-15. 10. on tuntud ka Skandinaavia vanas kalendris.
Paar mõtet Paistu kandist:
Kolletamispäeval on puulehed kõik juba kollased ja hakkavad maha langema.
Kolletamispäev. Puu kolletave sis kõllatses. Kui kaselehe häste kõllatse, saab töine aasta häid kõllatsit kesvi, kui pihlapuu punatse, saab tulekahju ja tuleb pailu marju.
Allikas: http://www.maavald.ee/maausk/
TULEMAS
Viljandimaa OTT kutsub talutoidu- ja käsitööhuvilisi
* sel laupäeval, 17. oktoobril kell 11-14 UKU Keskusse OTT Taluturule!
Lisaks omakandi tootjatele, kellega varem kohtutud, on oodata sel korral esimest korda kaht uut talu:
* sel laupäeval, 17. oktoobril kell 11-14 UKU Keskusse OTT Taluturule!
Lisaks omakandi tootjatele, kellega varem kohtutud, on oodata sel korral esimest korda kaht uut talu:
* Varbola Toidukoda purki tehtud küüslaugu ja tšilliga ning koduõllega.
* L-Kõrtsi Talu Rõngu vallast käsitööna valmistatud kuusevõrse-, võilille-, kadakasiirupi ja moosidega.
Järgmised taluturud UKU Keskuses on 14. novembril ja 5. detsembril.
* 21. oktoobril Amrita Café II korrusel (inspiratsiooniruumis) Evelyn Ainlo loeng "Toit, mida me väärime" 18.00-20.30
Päevavalguse dieet (optimaalsed kellajad toitumiseks ja inimkeha ööpäevane rütm)
Voolavast eluenergiast lähtuv toitumine ja elustiil kõrgsagedustel (Natalia Rose jt põhimõtteid)
Mida meile pole veel räägitud piimast, kalast ja lihast
Rabavaid fakte valkudest
Epigeneetika imeteod - geenid ei valitse meie elu!
Mõtete ja emotsioonide seosed organismi seisunditega
Abi silmadele
Teeme koos tooršokolaadi
Osalustasu 7€
* Olete oodatud toiduaita, kus varud täienevad iga nädal.
Aida lahtiolekuajad:
neljapäev 17.00-19.30
reede 12.00-18.00
laupäev 10.00-14.00
aidamees Peep tel 56 952 932
Aida lahtiolekuajad:
neljapäev 17.00-19.30
reede 12.00-18.00
laupäev 10.00-14.00
aidamees Peep tel 56 952 932
*
ÜLESKUTSE kõikidele lastevanematele ja haridusasutuste töötajatele -
uurige välja ka ülejäänud tooraine kvaliteet, millest valmistatakse
toitu Teie lastele!
Artikli leiate aadressilt http://viljandiott.blogspot. com.ee/
2013.
aastal korraldas Eesti Maaülikooli Mahekeskus koostöös
Põllumajandusministeeriumiga kõikides maakondades üle Eesti teabepäevad
"Mahepõllumajanduslik tootmine ja turustamine - võimalused mahetoidu
kasutamiseks lasteasutustes". Teabepäevade eesmärgiks oli viia kokku
koolide ja lasteaedade (sh hoolekogude) ja omavalitsuste esindajad ning
mahetootjad, -töötlejad ja turustajad, et arutada üheskoos mahetoidu
kasutamise võimalusi lasteasutustes.
Viljandimaa
kohtumisel selgus tookord kurb tõsiasi - valdav enamus maakonna
lasteasutustest kasutas kartulit, mis oli kastetud säilitusainetesse ja
põhjustas lastel erinevaid vaevusi. Põhjuseks peamiselt fakt, et
euroremondi järel ei jäetud ruumi mullase kohaliku köögivilja ja kartuli
kasutamiseks. Asutusele oli oluline ka kulude kokkuhoid. Vaid väga
üksikud maapiirkonna koolide köögid koorisid vajamineva kartuli ise.
Nüüd on killuke tõest avalikuks saanud.
Jätkugu
kogukondadel jõudu uurida välja lastele toiduks kasutatava liha,
importpuuviljade, teraviljatoodete, jm kvaliteet! Olgu otsustajatel
tahet muuta olukorda, mis kahjustab meid kõiki - lähedalt ja valusalt!
Viljandimaa
OTT ja Eesti OTT koondab infot kohaliku ja puhta tooraine pakkujatest,
kes kasvatavad mõeldes oma maa inimeste tervisele. Vahelaona on Viljandi
asutustel võimalik kasutada Toiduaita. Lisaks on hulgaliselt näiteid
Eestist ja mujalt, kus on suudetud menüüd muutes kasutada tooraineks
puhast ja kohalikku kartulit, köögivilja, teraviljatooteid, liha ja
piimatooteid.
Rahu ja rõõme!